Vad är ett följebrev och hur skriver man ett?
Det är en fin tanke att berättelsen ska tala för sig själv men chanserna att förlaget ger ditt manus en chans ökar om du presenterar dig själv på ett bra sätt. Att hitta ett förlag är inte helt olikt att söka arbete så se följebrevet som det personliga brev du bifogar till ditt CV. Precis som vid jobbsökande är det heller inte en lyckad taktik att skriva ett generiskt personligt brev och skicka det till alla företag du kan tänka dig. Läs in dig på förlaget och deras inriktning, största målgrupper och presentera dig själv på ett passande sätt. Ha ett personligt tilltal och låt din personlighet lysa igenom.
Vad borde finnas med i följebrevet och varför är det viktigt?
Målgrupp, tema, genre.
Att du funderat över dessa saker och känner din text betyder att du tar skrivandet på allvar.
Varför du skrivit boken, varför den behövs, vilket syfte den fyller.
Detta kan hjälpa förlagen att förstå om boken passar deras inriktning och portfölj. Är målgruppen du skriver för någon de har lätt att nå ut till eller någon de vill bredda sig mot?
Var i skrivprocessen befinner sig ditt manus?
Var ärlig och ödmjuk. Beskriv hur länge du arbetat med ditt manus och om du låtit testläsare komma med feedback - och har du varit mottaglig för den feedbacken och gjort ändringar baserad på deras input? Detta är viktig information för ett förlag eftersom det tyder på att du är öppen, inlyssnande och redo att arbeta vidare med din text.
Har du andra skrivprojekt på gång?
Om du har fler skrivprojekt eller fler idéer är detta viktigt att nämna då det ger förlagen en fingervisning om ert samarbete kan bli ett långvarigt ett.
Dina kontaktuppgifter.
Gör det enkelt för förlaget att kontakta dig men inkludera även länkar till eventuell hemsida och handles till sociala medier för att de ska kunna läsa på mer om dig och bilda sig en uppfattning om dig.
Något personligt om dig själv.
Ett personligt tilltal och något mer om vem du är hjälper förlaget att bilda sig en uppfattning om dig. Det är inte enbart texten de ska arbeta med utan även med dig som författare.
Eventuellt en porträttbild.
En bild är personlig och visar vem du är. Men gå inte till överdrift, en bild räcker bra.
Behöver du hjälp med ditt följebrev?
Fyll i formuläret så kontaktar jag dig och berättar mer.